Leerlingen kunnen verschillende motivatietypes hebben, die van invloed zijn op hun houding ten opzichte van leren en schoolwerk. Hier zijn enkele veelvoorkomende motivatietypes voor leerlingen:
-
Intrinsieke motivatie: deze leerlingen zijn gemotiveerd door hun innerlijke verlangen om te leren en te groeien. Ze vinden plezier en voldoening in het leerproces zelf, ongeacht externe beloningen of druk. Ze hebben vaak een diepe interesse in het onderwerp en streven naar persoonlijke groei.
-
Extrinsieke motivatie: extrinsiek gemotiveerde leerlingen worden aangespoord door externe beloningen of druk, zoals goede cijfers, lof van leraren, of materiële beloningen. Ze kunnen leren om aan de verwachtingen van anderen te voldoen, maar hun motivatie kan afnemen als de externe beloningen wegvallen.
-
Prestatiemotivatie: leerlingen met prestatiegerichte motivatie streven naar excellentie en willen uitblinken in hun schoolwerk. Ze stellen hoge doelen voor zichzelf en halen voldoening uit het behalen van successen en het overtreffen van uitdagingen.
-
Sociale motivatie: sommige leerlingen worden gemotiveerd door sociale interactie en relaties binnen de schoolomgeving. Ze kunnen leren omdat ze graag in de gunst van hun leeftijdsgenoten willen komen, leraren willen plezieren of de goedkeuring van hun ouders willen krijgen.
-
Zelfbepaalde motivatie: zelfbepaalde leerlingen nemen de controle over hun leerproces en maken bewuste keuzes over wat en hoe ze leren. Ze voelen zich in staat om zelfstandig te leren en worden gedreven door hun eigen doelen en interesses.
-
Angstgedreven motivatie: soms kunnen leerlingen gemotiveerd worden door angst voor negatieve consequenties, zoals straf of afwijzing. Deze angst kan leiden tot oppervlakkig leren en stress, wat hun leerervaring negatief beïnvloedt.
-
Taakgeoriënteerde motivatie: leerlingen met taakgeoriënteerde motivatie richten zich op de taak zelf en streven naar het begrijpen en beheersen van de lesstof. Ze willen begrijpen en leren, zelfs als er geen externe beloningen zijn.
Conclusie
Het is belangrijk om te begrijpen dat leerlingen vaak meerdere motivatietypes tegelijkertijd kunnen ervaren en dat hun motivatie kan variëren afhankelijk van het specifieke onderwerp, de omstandigheden en de fase van hun onderwijs. Effectieve onderwijzers proberen vaak de motivatie van leerlingen te stimuleren door rekening te houden met deze verschillende motivatietypes en strategieën toe te passen die aansluiten bij de individuele behoeften van hun leerlingen.
Bij de training wordt vooral gewerkt aan intrinsieke, zelfbepaalde en prestatiemotivatie. Extrinsieke, sociale en angst gedreven motivatie worden belicht in relatie tot onnodig falen van leerlingen
"Motivatie alleen volstaat niet. Als je een idioot motiveert, dan heb je een gemotiveerde idioot."
- Jim Rhon -
.